Met steeds langere en warmere Nederlandse zomers en hoge energierekeningen zijn (zonne)screens een welkom preventief product dat u aanzienlijk meer controle geeft over de temperatuur in uw woning zonder terugkomende en/of gebruikskosten. Voorkomen is immers altijd beter dan genezen. Echter speelt de initiële investering ook een belangrijke rol. Op deze informatieve pagina gaan wij specifiek in op dit onderwerp.
Waarom zijn screens zo duur?
Kwaliteitsscreens zijn een behoorlijke investering van enkele honderden euro’s voor een klein screen tot zelfs meer dan duizend euro voor een groter screen. Laten we eens kijken naar wat een screen nu zo duur maakt:
Standaard maten versus maatwerk
Standaard maten screens zijn producten die door een producent in een bepaalde afmeting en samenstelling gemaakt zijn. Maatwerk screens zijn producten waarvan de afmetingen en samenstelling volledig op verzoek voor u geproduceerd worden.
Standaard maten producten kunnen in serie geproduceerd worden en zijn daardoor vaak goedkoper dan maatwerk. Dat gezegd worden screens meestal als maatwerk aangeboden.
Basiscomponenten en toegepaste materialen
De beste screens gaan warmtevorming tegen door zonlicht tegen te houden alvorens dit uw ramen en/of deuren raakt. Vandaar dat zonwerende screens aan de buitenzijde van uw woning gemonteerd worden. Screens zijn hiertoe specifiek ontwikkeld in zowel ontwerp als materiaalkeuze, rekening houdend met onder andere een levensduur van vele jaren, regelmatig wisselende weersomstandigheden (warm, koud, wind, vocht/water/sneeuw, etc.), structurele- en piekbelasting, etc. Deze toegepaste materialen en hoeveelheid ervan dragen significant bij aan de kosten van een screen.
Optionele product gerelateerde zaken
In de meeste gevallen kiezen klanten voor maatwerk kwaliteitsscreens inclusief aanvullende (optionele) zaken zoals:
Ongeritst of geritst
Screens zijn verkrijgbaar in ongeritste en geritste uitvoering. Bij een geritst screen zit het zonwerende doek ook tussen de zijgeleiders vast en hangt daardoor netter en is beter bestand tegen wind. Het prijsverschil tussen beide uitvoeringen is tegenwoordig niet zo significant meer en is naar onze mening de investering waard.
Niet-standaard frame- en/of doekkleur
De meeste screenproducenten kiezen een aantal frame- en doekkleuren die zij standaard aanbieden en op voorraad houden. In het geval u een andere kleur kiest, dan betaald u een hogere prijs (en kan het langer duren voor uw product geleverd wordt).
Aandrijving en besturing
In de basis zijn screens met handbediening uitgevoerd, hoewel tegenwoordig het verschil in prijs met een elektrisch op vaste wandschakelaar uitgevoerde versie minimaal is en bij sommige aanbieders zelfs standaard is. Mocht u uw screen met een handzender willen kunnen bedienen en/of geen bekabeling willen of kunnen installeren dan is dit mogelijk tegen meerprijs.
(T)huisautomatisering en eventuele sensoren
Domotica/(t)huisautomatisering neemt snel in populariteit toe. Zo kunnen ook bepaalde screenmotoren tegen meerprijs verkrijgbaar hierop aangesloten worden. Vervolgens kunnen deze screens geprogrammeerd worden om – eventueel via optionele sensoren – onder omstandigheden zoals een bepaalde zonsterkte te openen of te sluiten.
Ook deze hebben een effect op de kosten, hoe meer opties er gekozen worden, hoe hoger de prijs van de screens zal uitvallen.
Wat kosten screens per vierkante meter?
De gemiddelde prijs van een maatwerk geritst kwaliteitsscreen is als volgt:
Hierbij een aantal opmerkingen:
- De productbreedtemaat is bepalender voor de screenprijs dan de hoogtemaat.
- Screens groter dan 10m2 zijn mogelijk, echter deze zijn significant robuuster uitgevoerd en duurder.
- Opties en montage niet inbegrepen.
De kosten van verschillende type screens
Screens zijn dus in de basis verdeeld in twee typen; ongeritst en geritst. Bij een geritst screen zit het zonwerende doek ook tussen de zijgeleiders vast en hangt daardoor netter en is beter bestand tegen wind. Dit wordt ook wel windvast genoemd. Ook hebben geritste screens een isolerende waarde doordat er net zoals bij dubbel glas een buffer gecreëerd wordt tussen uw raam/deur en het screen.
Het prijsverschil tussen beide uitvoeringen is tegenwoordig niet zo significant meer en is naar onze mening de investering waard.
Daarna kiest u optioneel tegen meerprijs – op basis van uw wensen en budget – voor aanvullende zaken, zoals framekleur, aandrijving, bediening, bekabeld of onbekabeld, design zonder zichtbare schroeven, onderlijst die de cassette in verdwijnt wanneer niet in gebruik.
Wat kosten screens inclusief montage?
Niet iedere installateur biedt hetzelfde aan onder een montage service, maar veelal zijn de volgende zaken inbegrepen:
- Een inmeetservice waarbij een vertegenwoordiger van de installateur bij u op locatie komt valideren of uw screens geplaatst kunnen worden (met of zonder aanpassingen); ook wel technische validatie van uw offerte genoemd. Aanvullend neemt de adviseur de benodigde productmaten voor u op. Daarbij neemt de installateur uw risico op een verkeerd of niet passend product van u over.
- Reis- en verblijfkosten veelal berekend vanaf een bepaalde vestigingslocatie.
- Manuren van het benodigde niveau monteur (kennis en ervaring). Daarbij zijn voor de meeste montages tenminste twee monteurs tezamen nodig gezien de betreffende productafmetingen en gewicht in combinatie met op hoogte werken en aldaar uit te voeren activiteiten (product hooghouden, waterpas, schroeven, etc.).
- Benodigd gereedschap (ladders, schroefmachines, etc.) en verbruiksmiddelen (schroeven, etc.). Let wel dat specialistische veiligheids- en hulpmiddelen zoals een steiger of hoogwerker normaliter niet inbegrepen zijn in de basismontageservice, maar separaat belast worden.
- Garantie en risico dekking; inmeting incorrect, initiële montage duurt langer, monteur moet terug om een aanpassing te doen, een product(onderdeel) moet vervangen worden, etc.
Installateurs hanteren vaak op basis van de hierboven benoemde zaken een montageprijs per te monteren screen. Gangbare montage tarieven zijn tussen de €200,- en €400,- inclusief BTW per screen. Daar komen dan de productkosten en eventueel benodigde aanvullende kosten zoals specialistische veiligheids- en hulpmiddelen nog bij.
Indien u meerdere screens (of andere producten) tegelijkertijd laat monteren dan kan de installateur ervoor kiezen om bepaalde zaken zoals de reis- en verblijfkosten aan te passen en de totale montageservice handmatig te berekenen.
Kosten screens in verhouding tot andere zonwering
Zoals eerder uitgelegd zijn de totale kosten van zonwering enerzijds afhankelijk van het basisproduct, anderzijds van de aanvullende keuzes die u maakt zoals een niet-standaard kleur, montageservice, etc. Ook zijn de product functionaliteit en ‘look & feel’ van de verschillende zonwering producten anders.
Dat gezegd kun je in algemene zin bij vergelijkbare zonwering productsamenstellingen concluderen dat:
- Rolluiken iets minder duur zijn dan screens.
- Fractions shutters iets duurder zijn dan screens.
- Horizontale zonwering zoals een knikarmscherm, lichtstraat- en verandazonwering duurder zijn dan screens. Echter hierbij moet aangetekend worden dat één horizontale zonwering afhankelijk van de situatie meerdere ramen en deuren kan bedienen en dus in totaliteit goedkoper kan zijn.
Mocht u op basis van de informatie op deze pagina meer willen weten en/of screens of een ander zonwering of buitenleven product willen aanschaffen en vakkundig laten inmeten en monteren, neemt u dan contact op met Luvifem. Onze adviseurs helpen u graag verder.
Meer informatie over screens
Kan ik een overkapping dichtmaken met screens? | De isolerende werking van screens | Hoeveel zon houdt een screen tegen? | Welke zonwering voor kunststof kozijnen? | Waar moet u op letten bij het kopen van een screen? | Screens of rolluiken: welke keuze moet ik maken? | Hoe lang gaan screens mee? | Kunnen screens tegen de regen?