Knikarmschermen zijn ideaal als beschutting tegen de zon op uw terras. Ze zijn ook erg robuust en gaan lang mee. Echter kan het toch voorkomen dat u problemen ervaart. Op deze informatieve pagina nemen we een aantal problemen uit de praktijk met u door.
De meest voorkomende problemen
De volgende problemen zien wij af en toe voorbij komen:
Bevestiging gerelateerd:
- Er komen scheuren in de achtergrond (meestal uw gevel) waaraan de knikarmscherm cassette is gemonteerd en/of deze komt los.
Afstelling / programmering gerelateerd:
- De cassette sluit niet meer helemaal, waardoor een klein deel van het zonnedoek in zicht blijft (en soms ook verkleurt).
- Wanneer in gebruik hangt de voorlijst aan de ene kant hoger dan aan de andere.
- Wanneer in gebruik hangt het zonnedoek door / niet meer netjes strak.
Afstandsbediening gerelateerd:
- Het knikarmscherm reageert niet meer op de bijgeleverde (onbekabelde) handzender.
Hoe lost u deze problemen op?
Alvorens in te gaan op mogelijke oplossingen, eerst de waarschuwing dat hetgeen hieronder volgt géén instructies zijn, noch dat deze volledig zijn. Mocht u alsnog besluiten hier zelfstandig mee aan de slag te gaan dan is dat volledig op uw eigen risico. Aanvullend adviseren wij u altijd eerst contact op te nemen met de originele installateur van het betreffende product aangezien u wellicht nog gebruik kunt maken van garantie – of zelfs bestaande garantie ongeldig kunt maken door zelf aan de slag te gaan.
Observaties en mogelijke oplossingen:
Bevestiging gerelateerd:
- Scheuren / loskomen – Het kan zijn dat de bouten waarmee uw knikarmscherm steunen zijn bevestigd zijn losgekomen, echter zeker bij zichtbare scheuren of het loskomen van de bevestiging is dit meestal een indicatie dat uw gevel niet bestand is tegen de hefboomkrachten veroorzaakt door uw knikarmscherm. Wellicht dat u chemische ankers moet gebruiken, verlengde kapsteunen of zelfs een alternatief zonwering product moet toepassen zoals een gevelgemonteerde of vrijstaande pergolazonwering.
Afstelling / programmering gerelateerd:
- Niet meer sluitende cassette – Dit komt meestal doordat bijna alle zonnedoeken op den duur uitzetten. Dit is meestal eenvoudig te verhelpen door de motorafstelling opnieuw te programmeren.
- Verkleuring treedt op als een gedeelte van het zonnedoek meer in de zon blijft en/of aan de weersomstandigheden onderheven is dan de rest.
- Voorlijst niet gelijk – Dit kan meestal eenvoudig bijgesteld worden met de stelschroeven. Dit proces vereist dat tijdens het bijstellen de betreffende knikarm hooggehouden wordt; anders gebeurt er niets en/of heeft u kans op beschadiging.
- Zonnedoek niet meer netjes strak – Dit komt meestal doordat bijna alle zonnedoeken op den duur uitzetten. Dit is meestal eenvoudig te verhelpen door de motorafstelling opnieuw te programmeren.
Afstandsbediening gerelateerd:
- Geen reactie knikarmscherm – Meestal betekent dit dat de batterij van uw handzender vervangen moet worden. Daarbij is mogelijk herprogrammering benodigd.
Hoe kan u problemen in de toekomst voorkomen?
Het voornaamste ter voorkoming van problemen in de toekomst is het regelmatig gebruiken van uw knikarmscherm en op te letten voor afwijkende zaken en daar direct op te acteren. Na een periode van niet gebruik, altijd even extra opletten.
Tenslotte nog een ogenschijnlijke inkopper, maar laat nooit uw knikarmscherm uit / in gebruik stand wanneer u zelf niet in de buurt bent aangezien deze gevoelig is voor wind(vlagen) en dit in behoorlijke schade kan resulteren.
Nog steeds problemen? Schakel een professional in.
Uiteraard is het bovenstaande niet een totaaloverzicht. Bovendien kunnen wij het ons voorstellen dat u liever bijgestaan wordt door een professional wanneer u tegen een probleem aan loopt. Neemt u in dat geval contact op met een zonwering specialist. Zij hebben de vakkennis en ervaring om u verder te helpen.
Meer informatie over zonneschermen
Knikarmscherm afstellen? Zo moet het! | Wat kost een knikarmscherm? | Wat is het verschil tussen een knikarmscherm en een uitvalscherm? | Hoe werkt een knikarmscherm?